فهرست مطالب

International Journal of Agricultural Management and Development
Volume:10 Issue: 4, Dec 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/11/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب الله رضادوست، علیرضا استعلاجی*، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 323-332

    هدف این پژوهش توصیفی- پیمایشی، تحلیل معیشت پایدار روستایی در شهرستان لنگرود استان گیلان است. جامعه آماری شامل تمام روستاییان این شهرستان (38904=N) است که حجم نمونه با استفاده از جدول حداقل حجم نمونه کرجی و مورگان تعیین شد (180=n) و این تعداد با روش نمونه گیری خوشه ای متناسب انتخاب شد. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط کارشناسان و متخصصان تایید شد. پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ 76/0 محاسبه شد که بیانگر پایایی ابزار اندازه گیری است. نتایج تحقیق نشان دادکه در بین پنج سرمایه معیشت پایدار، به ترتیب سرمایه های اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی، سرمایه طبیعی و سرمایه مالی در رتبه های اول تا پنجم قرار گرفتند. مردم روستا از لحاظ سرمایه اجتماعی در مقایسه با سایر سرمایه ها از وضعیت بهتری برخوردار بودند. با توجه به سطوح سرمایه های معیشت پایدارف توصیه می شود که سیاست های توسعه روستایی به عنوان یک استراتژی اساسی، سبب تنوع معیشت شود. علاوه بر این، باید تلاش شود تا مردم روستا از آنچه در اختیار دارند آگاه شوند و نگرش خود را نسبت به آنچه در زندگی خود و در طبیعت می بینند تغییر دهند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه طبیعی، سرمایه فیزیکی، سرمایه مالی، معیشت پایدار
  • حسین علی سلطانی، الهام خواجه پور* صفحات 333-346

    امروزه پایداری زیست محیطی یکی از مهم ترین ملاحظات در برنامه ریزی و مدیریت کشاورزی هرکشوری است. کشاورزی نقش مهمی در اقتصاد و اشتغال افغانستان دارد و ولایت هرات یکی از ولایت های مهم تولید کشاورزی در افغانستان به شمار می آید. هدف از انجام این پژوهش، توسعه یک الگوی بهینه کشت برای محصولات افغانستان با توجه ملاحظات زیست محیطی است تا به وسیله آن علاوه بر سودآوری به پایداری زیست محیطی نیز دست یافت. محصولات مورد مطالعه عبارتند از: گندم، جو، کنجد، زیره و زعفران که بیش از 70 درصد سطح زیرکشت محصولات را در ولایت هرات در برمی گیرد. برای تعیین این الگوی کشت بهینه از مدل برنامه ریزی خطی و آرمانی استفاده شد. در مدل برنامه ریزی آرمانی به منظور دستیابی به پایداری زیست محیطی از اهداف کاهش مصرف کود شیمیایی و آفت کش به همراه هدف حداکثرسازی سود ناخالص استفاده شد. نتایج حاصل از کاربرد مدل برنامه ریزی خطی با هدف حداکثر سازی سود ناخالص نشان داد که در الگوی بهینه منطقه در مقایسه با الگوی فعلی، سطح زیر کشت محصولات کنجد، جو و زعفران افزایش می یابد و سطح زیرکشت محصولات گندم و زیره کاهش می یابد. هم چنین نتایج حاصل از مدل های برنامه ریزی آرمانی در سناریوهای مختلف نشان دهنده تغییرات نسبتا زیادی در الگوی کشت بهینه در مقایسه با الگوی کشت فعلی منطقه است.

    کلیدواژگان: آفت-کشها، الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی آرمانی، برنامه ریزی خطی، کودهای شیمیایی
  • مهدی نوری پور*، زینب شریفی صفحات 347-359
    گسترش کمی نظام آموزش عالی بدون توجه به توسعه کیفیت، پیامدهای نامناسبی به همراه خواهد داشت. از این رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی دانشجویان از کیفیت خدمات تحصیلی در دانشگاه یاسوج با کاربرد مدل سروکوال انجام شد. جامعه آماری 508 نفر از دانشجویان کارشناسی سال آخر شاغل به تحصیل در سال 1397-1398 دانشگاه یاسوج بودند.  بر اساس فرمول کرجسی و مورگان 220 نفر به عنوان نمونه با روش تصادفی طبقه ای براساس رشته تحصیلی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق یک پرسشنامه دو قسمتی شامل ادراکات و انتظارات دانشجویان از کیفیت خدمات آموزشی، پژوهشی و رفاهی انجام شد که روایی آن با استفاده از نظرات متخصصان حوزه مربوطه، پس از انجام اصلاحات مورد تایید واقع شد و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSSانجام شد. نتایج تحقیق نشان داد دانشجویان کمترین و بیشترین رضایت از وضع موجود را به ترتیب از خدمات رفاهی و خدمات آموزشی داشتند. همچنین بیشترین شکاف خدمات مربوط به ترتیب مربوط به خدمات رفاهی، پژوهشی و آموزشی بوده است. نتایج آزمون مقایسه میانگین حاکی از آن بود که انتظارات دانشجویان از خدمات آموزشی، پژوهشی و رفاهی به طور معنی داری بیشتر از ادارکات آنان بود. بنابراین لازم است ارایه بهتر خدمات آموزشی، پژوهشی و رفاهی مورد توجه مسیولین ذی ربط واقع گردد.
    کلیدواژگان: دانشجو، دانشگاه یاسوج، کیفیت خدمات، مدل سروکوال
  • شمس الله عبدالله پور*، ارمغان کوثری مقدم، محمد بنایان صفحات 361-381

    این مطالعه با هدف ارزیابی پایداری زیست محیطی برداشت گندم در سیستم های کشاورزی دیم و آبی در سه منطقه مختلف در ایران، شامل ساری، مشهد و پارس آباد مغان انجام شد. چهار شاخص پایداری انرژی، امرژی، اگزرژی و انتشار گازهای گلخانه ای در این پژوهش بررسی شدند. نتایج نشان داد که کارایی انرژی عملیات برداشت در سیستم های آبی بیش تر از سیستم های دیم بوده است. نتایج حاصل از تحلیل امرژی نشان داد که شاخص پایداری زیست محیطی در سیستم های دیم در مشهد، پارس آباد مغان و ساری به ترتیب 036/0، 035/0 و 034/0 بوده است. نتایج تحلیل اگزرژی نیز نشان داد که کارایی اگزرژی عملیات برداشت در سیستم های دیم و آبی در ساری و پارس آباد مغان به ترتیب با 07/56 و 72/128 بیشتر از مناطق دیگر بوده است. مجموع انتشار گازهای گلخانه ای در عملیات برداشت در ساری، پارس آباد مغان و مشهد در سیستم های دیم کمتر از سیستم های آبی تعیین شد (به ترتیب 88/54، 64/47 و 03/36 کیلوگرم کربن دی اکسید در هکتار در مقایسه با 52/67، 56/66 و 22/56 کیلوگرم کربن دی اکسید در هکتار). به صورت کلی، عملیات برداشت گندم در ساری و پارس آباد مغان به ترتیب در سیستم های کشت دیم و آبی دارای پایداری زیست محیطی بالاتری بودند.

    کلیدواژگان: اثرات زیست محیطی، اگزرژی، امرژی، انرژی، گندم
  • زینب لطیفی*، حسین شعبانعلی فمی صفحات 383-399
    استان خوزستان و بویژه شهرستان کارون در این استان، یکی از قطب های اصلی تولید خرما درکشور ایران می باشد. نظر به محدودیت عوامل تولید خرما در این شهرستان، لازم است مدیریت بهینه ای بر تولید این محصول و به کارگیری نهاده های تولید صورت گیرد. هدف اصلی تحقیق حاضر، محاسبه کارایی فنی مدیریت نخلکاران همه شهرستان کارون و هم چنین به تفکیک شهرهای این شهرستان، مشتمل بر چهار شهر، با استفاده از روش ناپارامتری تحلیل پوششی داده ها می باشد. 200 نخلکار از کل منطقه، از هر شهر50 نخلکار، با بازه مطالعه بین فروردین 1396 تا زمستان 1396 تعیین گردید. نتایج تحقیق نشان داد که شهر ربیع و شیرین شهر به ترتیب کاراترین و ناکارآمدترین مدیریت نخلکاران را دارا هستند. برای شهر ربیع، میانگین کارایی با مقیاس ثابت 100 درصد، کارایی با مقیاس متغیر با رویکرد حداقل کردن نهاده و حداکثر کردن ستاده، 100 و100 درصد و برای شیرین شهر، میانگین کارایی با مقیاس ثابت 56/97  درصد ، کارایی با مقیاس متغیر با رویکرد حداقل کردن نهاده و حداکثر کردن ستاده به ترتیب برابر 69/98 و 04/98 درصد به دست آمده است. در شهرستان کارون، میانگین کارایی با مقیاس ثابت 62/96 درصد، کارایی با مقیاس متغیر با رویکرد حداقل کردن نهاده و حداکثر کردن ستاده به ترتیب برابر 66/98 و 57/97 درصد به دست آمد. در این منطقه، با افزایش آگاهی و مهارت نخلکاران و آموزش آن ها در زمینه استفاده بهینه از نهاده ها، می توان کارایی نخلکاران را افزایش داد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، شهرستان کارون، رگرسیون، نخلکاران
  • فاطمه علیپور مبارکی، علی محمدی ترکاشوند*، محمود شعبانپور شهرستانی، علی اعلمی صفحات 401-413
    یکی از مهمترین عوامل موثر در آلودگی هوا ، تخریب محیط زیست خاک و مشکلات بهداشتی ناشی از آنها در مزارع شالیزاری تولید حجم زیادی از پسماندهای ناشی از فعالیت های کشت برنج است. مدیریت ضعیف ضایعات (پوسته و کاه) برنج (مانند سوزاندن) با تهدید سیستم های پایدارکشت بر پایه برنج و اقتصاد کشاورزان می تواند مشکل ساز شود. یک روش امیدوار کننده برای کاهش اثرات منفی آنها استفاده از روش های مدیریتی جایگزین برای تضمین امنیت غذایی و کشاورزی پایدار ، پرداختن به مسایل مدیریت پسماندهای کشاورزی است. در حال حاضر ، سوزاندن ضایعات برنج و خاکورزی خارج از فصل دو موضوع مهم روز هستند که مورد توجه بسیاری از محققان کشاورزی قرار گرفته است. به عنوان بخشی از یک پروژه کلان، ما اثرات سوختن بقایای برنج را بر روی تعدادی از خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک شالیزار ، عملکرد و اجزای عملکرد برنج ، آفات ، بیماری ها و جمعیت علف های هرز رایج برنج بررسی کردیم. در این راستا، آزمایش مزرعه ایی یک ساله حاضر بصورت فاکتوریل و با پنج فاکتور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارتند از : روش های خاکورزی در سه سطح (بدون شخم ، شخم پاییزی و شخم زمستانه) و مدیریت بقایای گیاهان در دو سطح (سوزاندن بقایا و حفظ بقایا). خواص شیمیایی (ارت کل ، مقدار روی و درصد کربن آلی) و فیزیکی (میزان نفوذ) خاک شالیزاری به طور معنی داری تحت تاثیر مدیریت پسماند (P≤0.05) ، به جز وزن مخصوص ظاهری ، قرار گرفت. درصد اولیه کربن آلی خاک (2.18٪) و در نتیجه میزان نفوذ اولیه (2.04) تحت تاثیر  تیمار های شخم به ترتیب در حدود 0.51٪ ، 2.69 و 2.81 افزایش یافت. علاوه بر این ، وزن هزار دانه و وزن دانه های پر با تیمارهای فوق به ترتیب حدود 8 و 9 درصد افزایش یافت. میزان بروز کرم ساقه خوار ساقه برنج از شخم زمستانه و پاییزی تاثیر منفی ای در  حدود بیش از 4 برابر پذیرفته است این در حالی است که  تفاوت معنی داری بین شخم زمستانی و پاییزی دیده نشد. تیمارهای اعمال شده هیچ تاثیر قابل توجهی روی جمعیت مورد مطالعه علف های هرز نداشتند ، به جز علف هرز 1 که مدیریت خاکورزی باعث کاهش حدود 2 برابری جمعیت آن شد. تیمارهای اعمال شده (به تنهایی و یا ترکیبی) هم باعث کاهش علفهای هرز و آفات و بیماریهای برنج شده و هم به میزان قابل توحهی سبب بهبود برخی از خصوصیات مهم فیزیکی و شیمیایی خاک شده است.
    کلیدواژگان: مواد آلی، روش خاکورزی، سوزاندن بقایای گیاهی، حفظ بقایای گیاهی، عنصرروی
  • روناک کاکه آذر، حسین اگهی، شهپر گراوندی* صفحات 415-433

    بیش از 90 درصد نظام های بهره برداری کشاورزی در غرب ایران مبتنی بر نظام بهره برداری خانوادگی می باشند. از این رو، مردم روستایی در این منطقه برای امرار معاش خود به منابع کشاورزی ، سیستم های دامداری و فعالیت های غیرزراعی وابسته هستند که این امر آسیب پذیری آنها را در برابر تغییرات آب و هوایی افزایش داده است. این پژوهش با هدف اندازه گیری تاب آوری معیشتی نظام بهره برداری خانوادگی در برابر تغییرات آب و هوایی در ماهیدشت انجام شده است. برای این منظور، یک مطالعه توصیفی پیمایشی مقطعی در سال 2018 انجام شد. در مجموع 338 کشاورز گندم کار براساس روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک برای مصاحبه انتخاب شدند. پرسشنامه پژوهش براساس مدل اسپرنزا ( Speranz) طراحی شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و کوهن کاپا تایید شد. نتایج نشان داد که ظرفیت یادگیری در مقایسه با سایر مولفه های تاب آوری معیشتی از وضعیت بهتری برخوردار می باشد. با این حال، کمتر از نیمی از شرکت کنندگان (44.51) از خود سازماندهی کافی برخوردار نبودند. بر اساس یافته ها، چارچوبی که برای اندازه گیری تاب آوری معیشت پیشنهاد شده است، دیدگاه جامعی دارد و می تواند تمام جوانب تاب آوری معیشتی را اندازه گیری کند. بنابراین، توصیه می شود از این چارچوب در تحقیقات مربوط به این حوزه استفاده شود. علاوه بر این، مشخص شد که تاب آوری معیشتی در برابر تغییرات آب و هوایی تحت تاثیر جنسیت، وضعیت تاهل، سن و سطح تحصیلات می باشد. از این رو  به برنامه ریزان محلی و مقامات ذیربط توصیه می شود هنگام تهیه برنامه های تاب آوری معیشتی در منطقه، این چارچوب را در نظر بگیرند و برنامه های خود را براساس آن طراحی کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری معیشت، نظام بهره برداری خانوادگی، تغییر اقلیم
|
  • Habibollah Rezadoost, Alireza Estelaji *, Majid Vali Shariat Panahi Pages 323-332

    The present descriptive survey aims to analyze sustainable rural livelihood in Langarud County of Guilan province, Iran. The statistical population was composed of all rural people in this county (N=37904). Convenience sampling used to determine sample size (n=180). They were selected by proportionally allocated random sampling method. The research instrument was a self-designed questionnaire whose face and content validity was confirmed by a panel of experts. The reliability of the questionnaire was estimated by Cronbach’s alpha to be 0.76, implying its reliability. Results showed that among five capitals of sustainable livelihood, social, human, physical, natural and financial capitals were ranked from the first to fifth, respectively. Accordingly, rural people were in the best condition in terms of social capital compared to other capitals. Concerning the level of sustainable livelihood capitals, it is recommended that rural development policies should spur livelihood diversification as a core strategy. In addition, attempts should be made to enhance rural people’s awareness of what they have and to change their attitude towards what they feel in their life and/or they see in nature.

    Keywords: Sustainable Livelihoods, Social capital, financial capital, Human Capital, Natural capital, Physical capital
  • HosseinAli Soltani, Elham Khajehpour * Pages 333-346

    Environmental sustainability is one of the most important considerations in planning and managing agriculture in any country nowadays. Agriculture plays an important role in Afghanistan's economy and employment. Herat province is rich in agricultural production in Afghanistan. To achieve environmental sustainability along with profitability, the present research aimed to develop an optimal cropping pattern for Afghanistan with environmental considerations. The crops studied include wheat, barley, sesame, cumin, and saffron, which accounted for more than 70 percent of the cropping area in Herat province. The goal and linear programming model were used to determine the optimal cropping pattern. The goals of reducing the use of chemical fertilizers and pesticides along with maximizing gross margins were used in the goal model with the aim of achieving environmental sustainability. The results of the linear model, aimed at maximizing gross margins, showed that in the optimal pattern of the region, the cultivated area of sesame, barley, and saffron should be increased and the cultivated area of wheat and cumin should be decreased versus the status quo. In addition, the results of goal models in different scenarios showed significant changes in comparison to the current cropping pattern.

    Keywords: chemical fertilizers, goal programming, linear programming, Optimal cropping pattern, Pesticides
  • Mehdi Nooripoor *, Zeinab Sharifi Pages 347-359
    The qualitative expansion of the higher education system, regardless of quality development, will have inappropriate outcomes. Therefore, the present study was conducted to assess the quality of academic services at Yasouj University using the SERVQUAL model. The statistical population consisted of 508 senior undergraduates at Yasouj University in 2018-2019. According to the Krejcie and Morgan formula, 220 individuals were selected as the sample through stratified random sampling in terms of their field of study. Data were collected through a two-part questionnaire including students' perceptions and expectations about the quality of educational, research, and welfare services. The validity of the questionnaire was confirmed by using the opinions of the relevant field experts after revising, and its reliability was estimated by calculating the Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed using SPSS software. The results showed that students had the lowest and highest satisfaction with the current status in terms of welfare services and educational services, respectively. Also, the greatest service gap was in welfare, research, and educational services, respectively. The results of the means comparison test revealed that the students' expectations of educational, research, and welfare services were significantly higher than their perceptions. Therefore, better provision of educational, research, and welfare services should be taken into consideration by the relevant authorities.
    Keywords: student, Yasouj University, Quality of Services, SERVQUAL Model
  • Shamsollah Abdollahpour *, Armaghan Kosari Moghaddam, Mohammad Bannayan Pages 361-381

    This study aimed to assess the environmental sustainability of wheat harvesting operation in rainfed and irrigated farming systems in three different locations in Iran, including Sari, Mashhad and Parsabad Moghan counties. Four sustainability indices of energy, emergy, exergy, and greenhouse gas emissions were investigated in this research. Results revealed that the energy efficiency of harvesting operation in irrigated systems was higher than that in rainfed systems. The emergy analysis results highlighted that the environmental sustainability indices for rainfed systems in Mashhad, Parsabad Moghan, and Sari were 0.047, 0.035 and 0.034, respectively. The values for the irrigated systems were 0.036, 0.035 and 0.034, respectively. The results of exergy analysis also indicated that the exergy efficiency of harvesting operation in rainfed and irrigated systems in Sari and Parsabad Moghan was higher than that in other areas by 56.07 and 128.72, respectively. Total GHG emissions of harvesting operation in Sari, Parsabad Moghan, and Mashhad in rainfed systems were determined to be lower than that in the irrigated systems (54.88, 47.64 and 36.03 kg CO2eq ha-1 versus 67.52, 66.56 and 59.22 kg CO2eq ha-1, respectively). In conclusion, the wheat harvesting system was environmentally more sustainable in Sari and Parsabad Moghan counties in rainfed and irrigated farming systems, respectively.

    Keywords: Emergy, energy, Environmental impacts, Exergy, Wheat
  • Zeynab Latifi *, Hossein Shabanali Fami Pages 383-399
    Khuzestan Province, especially Karun County, is one of the main pillars of date production in Iran. According to the limitations of date palm production in this county, optimal production management, and the efficient use of production inputs are required.  The main goal of this study was to calculate the technical efficiency of date palm cultivators’ management in the whole Karun, as well as the cities in this County including four cities, using a non-parametric approach such as the Data Envelopment Analysis (DEA) method. 200 date palm cultivators were selected as samples across the region, 50 date palm cultivators from each city in April 2017 till February 2018. The results showed that Rabie and Shirin-Shahr cities have the most efficient and non-efficient date palm cultivators’ management, respectively. The average efficiency under constant returns to scale assumption was 100 percent, the variable returns to scale input-oriented and output-oriented in Rabie city were 100 and 100 percent, and in Shirin-Shahr city, the average efficiency under constant returns to scale was 97.56 percent, the variable returns to scale input-oriented and output-oriented were 98.69 and 98.04 percent, respectively. In Karun County, the average efficiency under constant returns to scale was 96.62 percent, the variable returns to scale input-oriented and output-oriented efficiencies were 98.66 and 97.57 percent, respectively. In this region, cultivators’ management efficiency can be increased by increasing the awareness and skills of date palm cultivators and educating them in terms of optimal use of inputs.
    Keywords: Data envelopment analysis, Date palm cultivators, Karun County, Regression
  • Fatemeh Alipour Mobaraki, Ali Mohammadi Torkashvand *, Mahmoud Shabanpour Shahrestani, Ali Aalami Pages 401-413
    One of the major contributors to air pollution, soil environmental degradations and health risks in paddy fields is the production of high volumes of rice growing activities’ wastes. Poorly managed rice husk and straw (such as burning) can be problematic since they threaten rice -based cropping system and farmers’ economy. One promising approach to decrease their negative effects is to use alternative managerial practices to guaranty both food security and sustainable agriculture and to address waste management issues. Currently, the burning rice wastes burning and off season’s tillage are two hot topics that is of interest to numerous agricultural researchers. The main purpose of this study was to explore the effects of rice residues burning on a number of crucial paddy soil chemical and physical characters, rice yield and yield component, rice pests, diseases, and common weeds populations. The current one -year field experiment was carried out in five factors factorial arrangement in a randomized complete block design with three replications. The treatments were tillage methods at three levels (non-plowing, autumn plowing, and winter plowing), and crop residues’ management at two levels (residues burning and residues conservation). The chemical (Total N, Zn content and OC %) and physical (infiltration rate) properties of paddy soil were significantly affected by residual management (p <0.05), except bulk density. The initial soil organic carbon percentage (2.18%) and consequently initial infiltration rate (2.04) increased at the conservative management of the residues in combination with plowing by around 0.51 percent, 2.69 and 2.81, respectively. Furthermore, the 1000 grains weight and filled grains weight were increased by abovementioned treatments by around 8 and 9percent, respectively. The rate of emergence of rice stem borer was negatively affected by winter and autumn plowing more than 4 times, with non- significant difference between winter and autumn plowing.  The applied treatments had not any significant effect on studied rice weed populations, except weed 1 that tillage management caused a decrease about 2 times in its population. The applied treatments (alone and/or in combination) not only can certainly contribute to the reduction of rice weed, pest and disease populations but also strongly recommend to improve some important soil physical and chemical properties.
    Keywords: organic matter, Tillage method, residues burning, residues conservation, zn, pest Stem Borer
  • Ronak Kakehazar, Hossein Agahi, Shahpar Geravandi * Pages 415-433

    Over 90 percent of the agrarian system in the west of Iran is based on family farming. Thus, rural people in this region are dependent on agricultural resources, pastoral systems, and nonfarm activities for their livelihood, which has heightened their vulnerability to climate change. Therefore, this study aims to measure the livelihood resilience of family farming to climate change in Mahidasht. For this purpose, a cross-sectional descriptive study was conducted in 2018. A total of 338 wheat farmers were selected for interview on the basis of a systematic random sampling method. The instrument developed by the Speranza module was translated into the Persian language. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha and Cohen's Kappa coefficient. Results revealed that the capacity for learning was improved compared to the other components of livelihood resilience. However, less than half of all participants (44.51) did not have adequate self-organization. Based on the results, the framework proposed for measuring livelihood resilience has a holistic view and can measure all aspects of resilience. It is, thus, recommended to use this framework in the research related to this field. Moreover, livelihood resilience to climate change was found to be influenced by gender, marital status, age, and level of education. Hence, it is recommended to local planners and relevant authorities to consider these differences when developing livelihood resilience plans in the region and design their plans based on these differences.

    Keywords: Livelihood resilience, Family farming, Climate Change